Οστεοπόρωση (Osteoporosis)

Γνωστό και ως: Απώλεια Οστών, Εκφυλισμός Οστών, Bone Loss, Brittle Bone Disease

Διατηρήστε τα οστά σας υγιή και συμπαγή. Ασχέτως ηλικίας, προφυλάξτε τα οστά σας ωστε να αποφύγετε προβλήματα μετέπειτα. Σύμφωνα με έρευνες και στοιχεία, τα παρακάτω βήματα ενδέχεται να βοηθήσουν.

Ασκηθείτε με βάρη
Με την κατάλληλη προσοχή και ανάλογα με τις δυνάμεις σας, οι ασκήσεις με βάρη ενδυναμώνουν τα οστά σας.

Όχι στην Καφεΐνη
Στραφείτε σε πιο υγιεινά σκευάσματα και μειώστε ή εξαλείψτε τον καφέ και τα ποτά και αναψυκτικά με Καφεϊνη.

Ασβέστιο + Βιταμίνη D από νωρίς
Από παιδί ακόμα, φροντίστε να λαμβάνετε επιπλέον Ασβέστιο και Βιταμίνη D για να σχηματίσετε καλή οστεϊκή δομή.

Ισοφλαβόνες Σόγιας
Καταναλώστε σόγια και προϊόντα της, καθώς περιέχουν Ισοφλαβόνες που είναι εξαιρετικά απαραίτητες για τη διατήρηση γερών οστών.

Λιγότερο αλάτι
Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας, καθώς επηρεάζει τα οστά και το Ασβέστιο.

Στην Οστεοπόρωση παρατηρείται η διαρκής μείωσης της μάζας των οστών, κάτι που κρύβει κίνδυνο για θρυμματισμό ή κάταγμα κυρίως στους γοφούς, τους καρπούς ή τη σπονδυλική στήλη. Η Οστεοπόρωση παρατηρείται περισσότερο σε γυναίκες Ασιάτισες και Καυκάσιες (Λευκές), μετά την εμμηνόπαυσή τους. Οι γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης προστατεύονται από Οστεοπόρωση με κάποιες ορμόνες που εκκρίνει ο οργανισμός, τα Οιστρογόνα. Οι έγχρωμες γυναίκες έχουν πιο πυκνή οστεϊκή μάζα, κάτι που τις προφυλάσσει περισσότερο από Οστεοπόρωση. Όσον αφορά στους άνδρες, η ανδρική ορμόνη Τεστοστερόνη τούς προστατεύει από σημαντική απώλεια οστεϊκής μάζας ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πέραν φυλετικών, ηλικιακών και διαφορών στο γένος, τα στατιστικά Οστεοπόρωσης από κοινωνία σε κοινωνία διαφέρουν, κάτι που κάνει τους ειδικούς να θεωρούν πως θα μπορούσε η Οστεροπόρωση να είναι πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω πρόληψης.
Η Οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή ασθένεια, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, και συνήθως ανιχνεύεται με το κάταγμα κάποιου οστού. Ενδέχεται τα άτομα που έχουν Οστεοπόρωση να έχουν πιο στρογγυλεμένους ώμους, μείωση ύψους, πόνους στη μέση, πλάτη και αυχένα. Επίσης, η απώλεια οστεϊκής μάζας ανιχνεύεται και μέσω ειδικών εξετάσεων στα οστά.
Το κάπνισμα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Μία από αυτές είναι και η επιτάχυνση της απώλειας οστεϊκής μάζας. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να το διακόψετε για το καλό της υγείας σας. Η γυμναστική και η άσκηση με ελαφρά βάρη βοηθά σημαντικά στη διατήρηση της οστεϊκής μάζας. Από τις πιο απλές ασκήσεις είναι το περπάτημα, το οποίο από μόνο του εμπεριέχει ασκήσεις βάρους: το δικό σας βάρος. Εάν κάνετε πιο εντατική άσκηση με βάρη, αυξάνετε την οστεϊκή σας μάζα, άρα αυξάνετε τις πιθανότητες να μην εμφανίσετε τόσο έντονα προβλήματα Οστεοπόρωσης αργότερα. Στον τομέα της γυμναστικής χρειάζεται λίγη προσοχή στις γυναίκες, καθώς η υπερβολικά έντονη εκγύμναση επηρεάζει τον έμμηνο κύκλο αρνητικά και άρα συμβάλλει στην ταχύτερη εκδήλωση Οστεοπόρωσης.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ειδικοί θεωρούν πως η Οστεοπόρωση θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω της πρόληψης. Στον τομέα της διατροφής, προσθέστε όσο μπορείτε σόγια και προϊόντα σόγιας. Διαλέξτε προσεκτικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και καταναλώστε τα σε σημαντικές ποσότητες. Προσέξτε την πρόσληψη πρωτεϊνών, καθώς η πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνης επιδρά αρνητικά στην Οστεοπόρωση. Μειώστε ή εξαλείψτε από τη διατροφή σας το υπερβολικό αλάτι, την καφεΐνη και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.


Τα ★ δίπλα σε κάθε αιτιολογία επισημαίνουν κατά πόσο ενδείκνυται η ουσία για την αντίστοιχη ένδειξη.
Hide

Σκεύασμα Δοσολογία Αιτιολογία
Ασβέστιο 800 – 1.500mg ημερησίως, ανάλογα με την πρόσληψη από τροφές ★★★ Το Ασβέστιο είναι ένα από τα κυριότερα δομικά συστατικά των οστών. Βοηθά πολύ στην πρόληψη, αλλά ακόμα και μετά τη διάγνωση Οστεοπόρωσης.
Στρόντιο Καθορίζεται από τον Ιατρό σας, υπό επίβλεψη ★★★ Μειώνει σημαντικά τους πόνους στα οστά, βοηθά στην αύξηση συγκέντρωσης μεταλλικών στοιχείων σε αυτά, και μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καταγμάτων.
Βιταμίνη D 400 – 800mg ημερησίως, ανάλογα με την πρόσληψη από τροφές, έκθεση στον ήλιο και ηλικία ★★★ Η Βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση Ασβεστίου, μειώνει τους ρυθμούς προόδου της Οστεοπόρωσης και ενισχύει το μυοσκελετικό σύστημα.
Χαλκός 2 – 3mg ημερησίως ★★★ Ο Χαλκός είναι απαραίτητος κατά τη σύνθεση των οστών. Κατά συνέπεια, μειώνει τους ρυθμούς προόδου της Οστεοπόρωσης.
Μαγνήσιο Ενήλικες 250 – 750mg ημερησίως, Κορίτσια 150mg ημερησίως ★★★ Σταματά την πρόοδο της Οστεοπόρωσης.

 

Εάν σας άρεσε αυτό το Άρθρο, μπορείτε εύκολα να το μοιραστείτε χρησιμοποιώντας τις παρακάτω υπηρεσίες.
Hide