Ακμή Ροδόχρους (Acne Rosacea)

Γνωστό και ως: Ροζάκια, Rosacea
Η ερυθρότητα σε μάγουλα, μύτη και πηγούνι ενδέχεται να οφείλεται σε Ροδόχρους Ακμή. Μπορείτε με τη σωστή αντιμετώπιση να καταπραΰνετε τα συμπτώματα ώστε να το πρόσωπό σας να φαίνεται πιο υγιές. Σύμφωνα με έρευνες και στοιχεία, τα παρακάτω βήματα ενδέχεται να βοηθήσουν.

Αποφύγετε τις εξάρσεις
Οι εξάρσεις κοκκινίλας μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το άγχος, την έντονη γυμναστική, τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ, την έκθεση σε πολύ κρύο ή πολύ ζεστό καιρό και το μπάνιο με πολύ κρύο ή πολύ ζεστό νερό.

Η Ροδόχρους Ακμή είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται σε μέτωπο, μάγουλα, μύτη και πηγούνι. Χαρακτηριστικό της είναι η ερυθρότητα του δέρματος η οποία προκύπτει από διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που επίσης μπορεί να εμφανίσει σπυράκια παρόμοια με της Ακμής. Συνήθως εμφανίζεται σε μεσήλικες με ανοιχτόχρωμο δέρμα, χωρίς απόλυτα γνωστή αιτία, αν και θεωρείται ότι ευθύνεται γενετικός παράγοντας.
Το σύμπτωμα της Ροζάκιας είναι η ερυθρότητα στη μύτη και στις περιοχές γύρω από αυτή, όπως πηγούνι, μέτωπο, μάγουλα. Δημιουργούνται σπυράκια τα οποία μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά της απλής Ακμής. Εάν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση και αγωγή, ο ερεθισμός μπορεί να φτάσει στα μάτια και η μύτη να διογκωθεί από το οίδημα.
Δεδομένης της φύσης της πάθησης, δεν υπάρχει πραγματική πρόληψη. Παρόλα αυτά, εφόσον έχετε Ροζάκια θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον έντονο ήλιο, την υπερβολική εκγύμναση, και τις ακραίες θερμοκρασίες είτε του περιβάλλοντος είτε του νερού με το οποίο πλένεστε και κάνετε μπάνιο. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και κατά συνέπεια προκαλούν έξαρση. Καλό θα είναι να επισκεφθείτε από τα πρώτα στάδια έναν δερματολόγο, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και ενδεχομένως να σας συστήσει κάποια αγωγή. Δε θα πρέπει να το αφήσετε χωρίς παρακολούθηση, λόγω των δυσμορφιών που μπορεί να προκαλέσει.
Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο τείνει να προκαλεί επιπλέον κοκκίνισμα της επιδερμίδας όταν καταναλώσουμε πολύ. Παρόλα αυτά, δε φαίνεται να είναι υπαίτιο της Ροζάκιας. Επίσης, θεωρείται πως τα πικάντικα και καυτερά φαγητά και ποτά ενδέχεται να δυσχεραίνουν τη Ροζάκια, λόγω πάλι της διαστολής των αγγείων που προκαλούν.


Τα ★ δίπλα σε κάθε αιτιολογία επισημαίνουν κατά πόσο ενδείκνυται η ουσία για την αντίστοιχη ένδειξη.
Hide

Σκεύασμα Δοσολογία Αιτιολογία
Ψευδάργυρος 23mg 3 φορές ημερησίως για 3 μήνες ★★ Σύμφωνα με μελέτες, μείωσε την ένταση της πάθησης κατά 75%. Προσοχή: Η μακροχρόνια λήψη απαιτεί και παράλληλη λήψη Χαλκού.

 

Εάν σας άρεσε αυτό το Άρθρο, μπορείτε εύκολα να το μοιραστείτε χρησιμοποιώντας τις παρακάτω υπηρεσίες.
Hide